Planiranje opskrbnih lanaca biomase

Jednu od najvažnijih prepreka u povećanom korištenju biomase za energetsku opskrbu predstavlja trošak lanca opskrbe biomasom i tehnologije za pretvorbu biomase u korisni oblik energije. Većinu vrsta poljoprivredne biomase karakterizira sezonska dostupnost. Razdoblje kada je pojedina vrsta biomase na raspolaganju vrlo je ograničeno i određeno usjevom, razdobljem berbe ili žetve, vremenskim uvjetima i potrebom za novom sjetvom na poljoprivrednom zemljištu.

 

Budući je većina energije biomase danas ograničena na jednokratnu uporabu, potrebno je uskladištiti velike količine biomase za značajno vremensko razdoblje, kako bi bila na raspolaganju cijelu godinu za rad postrojenja. Ovaj problem pojačava i niska ogrjevna vrijednost, što je dijelom zbog povećane vlažnosti većina vrsta poljoprivredne biomase. Oblik u kojem će se biomasa nabaviti određuje ulaganja i operativne troškove budućeg postrojenja. Stoga je nužan razvoj infrastrukture i uspostava tržišta na regionalnoj razini, uz povećanje broja dobavljača i kupaca i razvoj sustava opskrbnog lanca.

 

Upravljanje lancem opskrbe biomasom koje dizajniraju stručnjaci tvrtke Calendula uključuje koordinaciju i integrirane aktivnosti i procese između različitih dijelova cijelog lanca opskrbe.